News

Премиерно во светски рамки Мастеркласот за е-трговија за жени на УНКТАД во Скопје, домаќин Ангеловска како амбасадорка за дигита
15.11.2019

 

26 tetor 2019, Shkup - Ministrja e financave Nina Angelovska, si "ambasadore për e-tregti” të UNKTAD, solli Masterklasin e parë "e-tregti për gra" në rajon. Mbi 50 gra sipërmarrëse marrin pjesë në serinë e parë të masterklasеve për e-tregti në Konferencën për tregti dhe zhvillim të Kombeve të Bashkuara (UNKTAD), që u mbajt në Shkup këto dy ditë dhe më pas vazhdon në Kinë, Indonezi, Iran, Meksikë, Ruandë dhe në Bregun e Fildishtë. Ky është e vetmi Masterklas nga seria që do të mbahet në Evropë.

 

Qëllimi i masterklasеve është që 7 ambasadoret е përzgjedhura të UNKTAD nga e gjithë bota të përcjellin mesazhin për rolin e tregtisë dixhitale në zhvillimin e sipërmarrjes te gratë, përfshirjen e tyre dhe nxitjen e rritjes ekonomike.

 

- Kam kënaqësinë që iniciativa е masterklasit "e-tregti për gra" është nisur pikërisht nga Republika e Maqedonisë së Veriut. Për shkak të pjesëmarrjes më të ulët të grave në tregun e punës, rajoni po humb 20 përqind të rritjes së Bruto Prodhimit Vendor, ndërsa vendi humb 16% , tregojnë të dhënat e Bankës Botërore. Nëse e marrim pasur parasysh këtë,  duhet të krijojmë politika të zgjuara për përfshirje më të madhe të grave, mundësi të barabarta për të gjithë ata që do të kontribuojnë për rritje më të madhe ekonomike. Dua t'i inkurajoj të gjitha gratë të synojnë lartë, të besojnë në veten e tyre, të shfrytëzojnë potencialin e teknologjive dhe dixhitalizimin dhe të përmirësohen vazhdimisht. Bota e re e shpejtë dixhitale kërkon kërkesa ndërdisiplinore dhe sjell sfida, por në fund të ditës, çdo sfidë е kaluar na bën më të fortë dhe më me përvojë - tha ministrja e Financave Angelovska.

-Gratë sipërmarrëse përballen me pengesa të shumta si qasja në financa, aftësi dhe mbështetje për rritjen e biznesit, veçanërisht në vendet në zhvillim. Qëllimi i iniciativës “e-tregti për gra” është krijimi i një rrjeti të fortë të grave dhe inspirimi i grave që ti shfrytëzojnë mundësitë dhe të përfshihen në ekonominë dixhitale - theksoi Kandens Nkot Bisek, menaxher i projektit të iniciativës "e-tregti për gra" të UNKTAD.

 

Gjatë Masterklasit do të mbahen ligjërata nga ekspertë dhe motivues të lartë në fushën e tregtisë dixhitale të cilët vijnë nga marka të njohura botërore. Gjatë sesioneve do të diskutohet për sfidat e rritjes së biznesit onlajn, analizën e tregut, optimizimin, marketingun në mediat sociale dhe shndërrimin e të dhënave në analitikë dhe njohuri.

 

Angelovska përndryshe është e vetmja nga Evropa e cila e morri mirënjohjen si “Ambasadore e tregtisë dixhitale të UNKTAD si themeluese e Grouper.mk, platforma e parë dixhitale për e-tregti në llojin e vet në Republikën e Maqedonisë së Veriut. “Ambasadoret tjera të zgjedhura për e-tregti janë: Ksiaofei Jao nga Kina, themeluese dhe drejtoreshë ekzekutive e Rograndit, Klaudia de Heredia nga Meksika, themeluese dhe drejtoreshë operative e Kichnik, Helianti Hilman nga Indonezia, themeluese dhe drejtoreshë ekzekutive e Javarës, Nazanin Daneshvar nga Irani, themeluese dhe drejtoreshë ekzekutive e Takhfifanit dhe Klaris Iribagica nga Ruanda, themeluese dhe drejtoreshë ekzekutive e DM.HeHe.

 

Iniciativa përmes së cilës UNKTAD i zgjedh “Gratë ambasadore për tregti dixhitale” – “E-Tregtia për gra” ka për qëllim të stimulojë rritjen ekonomike dhe të zvogëlojë varfërinë në vendet në zhvillim duke kombinuar përfitimet e teknologjisë dhe sipërmarrjes për gratë. 

 

Kjo iniciativë është mbështetur financiarisht nga UNKTAD dhe qeveria hollandeze, ndërsa Masterklasi në Shkup organizohet në bashkëpunim me Asociacionin për e-Tregti.

 

 

Elezi: Më shumë projekte për infrastruturë më të mirë në Rajonin e Pollogut përmes MSIP
13.11.2019

13 nëntor 2019, Shkup - Ndërtimi i bulevardeve, stacioneve filtruese, rikonstruimi i rrugëve lokale dhe shkollave - janë projektet të cilat janë të financuara këtë vit përmes Projektit për përmirësimin e shërbimeve komunale - MSIP në Rajonin e Pollogut, tha zëvendësministrja e Financave Shiret Elezi, në mbledhjen e djeshme qeveritare që u mbajt në Tetovë. Zëvendësministrja theksoi se përmes investimeve në projekte të tilla përmirësohen shërbimet komunale dhe me këtë edhe kushtet e jetesës së qytetarëve në këto komuna.

Angellovska: Mbështetje e drejtpërdrejtë për sektorin privat me 6.7 miliardë denarë nga buxheti për vitin 2020
13.11.2019

13 nëntor 2019, Shkup - Sektori privat është gjenerator i rëndësishëm për rritjen ekonomike dhe prandaj Qeveria mbete e përkushtuar për krijimin e politikave të duhura në përgjigjje të sfidave kryesore me të cilar përballet sktori privat. Këtë e theksoi Nina Angellovska gjatë prezantimit të Propozim buxhetit për vitin 2020 dhe theksoi se përmes masës për subvencionim të kontributeve, masat për mbështetjen e ndërrmarjeve dhe masat për punësim do të injektojnë 6.7 miliardë denarë në sektorin privat vitin e ardhshëm.

Angellovska  e prezantoi Propozim buxhetin para sektorit joqeveritar, bashkësisë së biznesit, opinionit të ekspertëve dhe sindik
12.11.2019

11 nëntor 2019, Shkup - Në fokus të Propozim buxhetit për vitin 2020 do të jenë investimet në kapitalin njerëzor, përkatësisht në një sistem më të mirë shëndetësor, arsimor dhe social dhe mbështetje të fuqishme për rritje në sektorit real. Këtë vit investojmë pothuajse 56% të shpenzimeve të përgjithshme të buxhetit në fushat mbi të cilat mbështetet kapitali njerëzor, resprektivisht shëndetësia, arsimi dhe mbrojtja sociale. Kjo u theksua nga ministrja e Financave Nina Angellovska, në prezantimin e Propozim buxhetit për vitin 2020 para bashkësisë së biznesit, sektorit joqeveritar, sindikatave dhe opinionit të ekspertëve, që u mbajt sot në Ministrinë e Financave.

Angelovska në forumin në Frejës: Veglat dixhitale si çelës për përmirësimin e demokracisë vazhdojnë të shpërfillen
12.11.2019

09.11.2019 - Veglat dixhitale si çelës për menaxhim më të mirë me shtetet dhe përmirësim të demokracisë, janë akoma të shpërfillura. Dixhitalizimi mund të ndihmojë në adresimin e problemeve globale mes të cilit edhe më i vështiri - zhvillimi i qëndrueshëm. Teknologjitë e reja janë gjithashtu thelbësore për tejkalimin e hendekut gjinor. Duke iu drejtuar hapjes së Forumit të 13-të ndërkombëtar të Frejës së mbajtur në Shkup këtë vit, ministrja e Financave Nina Angellovska tha se jemi në kërkim zbulimi dhe shfrytëzim të potencialeve të teknologjive për të adresuar problemet kryesore sociale.

MF, Banka Popullore dhe AMS i ndanë çmimet me rastin e Ditës së kursimit dhe Ditës së sigurimit: Përmes edukimit financiar në nj
09.11.2019

9 nëntor 2019, Shkup - Përmirësimi i edukimit financiar të qytetarëve u mundëson atyre të sjellin vendime më efektive për financat personale, gjë që ndikon në ekonominë në tërësi - kështu që është e nevojshme që fëmijë të edukohen financiarisht që në moshë të re. Kjo u theksua në ndarjen e çmimeve të konkursit tradicional të krijimeve letrare dhe artistike me rastin e Ditës botërore të kursimit dhe Ditës së sigurimit, shpallur nga Ministria e Financave, Banka Kombëtare dhe Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve.

Ангеловска-МекДауел: ЕИБ ќе финансира околу 80 милиони евра за изградба на Пречистителна станица Скопје
29.10.2019

18 tetor 2019, Uashington - Me rreth 80 milionë euro Banka Evropiane e Investimeve (BEI)  do të hyjë në financimin e  Stacionit filtrues për trajtimin e ujërave të zeza në Shkup. Nga kjo shumë rreth 10 milionë do të jenë grant mjete të EIB.  Me projektin do të ndërtohet edhe stacioni i operimit për trajtimin e ujërave të zeza, që do të shërbejë për 650.000 banorë nga qyteti i Shkupit.
 

Министерката за финансии Нина Ангеловска, генералниот секретар на Светската царинска организација Кунио Микурија и директорот на
29.10.2019

23 tetor 2019, Shkup - Ministrja e Financave Nina Angelovska, sekretari i përgjithshëm i Organizatës botërore të doganave (OBD) Kunio Mikuria dhe drejtori i Drejtorisë doganore Gjoko Tanasoski mbollën sot në oborrin e Drejtorisë doganore kanë mbjellë Pemën e paqes.

PIKARD
29.10.2019

24 tetor, viti 2019, Shkup - Zbatimi i teknologjive të reja lehtëson qarkullimin e shpejtë të njerëzve, mallrave dhe transportuesve, duke kontribuar në kontrollin më efektiv të rrezikut, uljen e shpenzimeve dhe thjeshtëzimin e procedurave doganore. Jetojmë në një univers dixhital, në të cilin asnjë shtet nuk ka kohë për humbje. Duhet të mësojmë shpejt, të përgatitemi për një reagim të shpejtë ndaj ndryshimeve, sepse nuk ka rrugëdalje tjetër për përparim.

Angelovska-Shlomer: Përmes platformës elektronike rajonale do të bëhet lidhja e firmave vendore me investorët e huaj në rajon
20.10.2019

20 tetor 2019, Uashington - Përmes një platforme elektronike rajonale, firmat vendore do të jenë në gjendje të lidhen me investitorët e huaj në rajon. Projekti i lidhjes së kompanive vendore me investitorët e huaj, për të cilin ministria e Financave nënshkroi një memorandum për bashkëpunim me Korporatën Ndërkombëtare të Financave (IFC) dhe Sekretariatin Shtetëror për Çështje Ekonomike të Zvicrës (SECO) do të fillojë muajin tjetër. Ky projekt ishte një nga temat e takimit midis ministres së Financave Nina Angelovska dhe drejtores pë Evropën dhe Azinë Qendrore të IFC Vibke Shlomer gjatë takimeve Vjetore të Grupit të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar të mbajtur në Uashington.

Pages