Вести

Ангеловска: Раст на наплата на ДДВ за 11% - МојДДВ дава резултати против сивата економија
05.03.2020

5 март 2020, Скопје - За 11% е подобрена наплатата на ДДВ во првото полугодие од спроведувањето на МојДДВ. Министерката за финансии Нина Ангеловска, во вчерашното гостување во емисијата „ТопТема“ вели дека подобрувањето на наплатата на ДДВ е показател дека мерката дава резултати во сузбивањето на сивата економија, а 260.000 граѓани-контролори за истото добиваат награда преку поврат на ДДВ, но и преку наградната игра МојДДВ #МојаНаграда.

МојДДВ #МојаНаграда: 15 граѓани добија по 100 илјади денари
05.03.2020

5 март 2020 година, Скопје - Извлечени се 15-те најсреќни добитници на награда од по 100 илјади денари, а кои скенирале сметки во текот на февруари.

Љупчо Николовски, Живко Поповиќ, Тони Ристовски, Иван Митевски, Јово Костовски, Зоран Тушевски, Дејан Мијајловиќ, Мартина Анчевска, Наташа Станојковска, Имран Широки, Зорица Кочоски, Небојша Арсиќ, Ласте Петрински, Мица Пачковска и Елизабета Јовева се граѓаните кои беа извлечени во третото коло кое се емитуваше на Канал 5 ТВ вчеравечер.

Ангеловска: Од 2008 до 2016 година долгот е удвоен, а економијата растела со само околу 2 отсто раст
05.03.2020

4 март 2020, Скопје - Јавниот долг од 2008 до 2016 година е дуплиран, а притоа за овој период продуциран е значително понизок економски раст, во просек од 2,4%. Растот на економијата, не го оправдува ова зголемување на јавниот долг. Министерката за финансии Нина Ангеловска во емисијата „Топ тема“ во која гостуваше со поранешниот министер за финансии Трајко Славески посочи дека ако долгот не е пропратен со соодветен економски раст - како за периодот од 2008-20016 кога е удвоен, не е оправдан.

Ангеловска: Преку МСИП месецов реновирани и опремени 6 градинки со 1.100 деца
02.03.2020

2 март 2020, Скопје - Со грант средства од 4,7 милиони денари од Проектот за подобрување на општинските услуги - МСИП, извршена е енергетска обнова на градинката „Весели цветови“ во Кисела Вода, која ја посетуваат околу 190 деца. Преку МСИП, кој го спроведува Министерството за финансии, со поддршка на Светска банка, во моментов се реновираат и опремуваат уште пет градинки, со што ќе се обезбедат подобри услови за околу 1.100 деца кои ги посетуваат истите, рече министерката за финансии Нина Ангеловска, која денеска заедно со градоначалникот на Кисела Вода, Филип Темелковски ја посети реновираната градинка.

70 милиони евра ќе им бидат распределени на сите 80 општини за изградба и санација на локални патишта и улици, како и на друга п
02.03.2020

2 март 2020, Скопје - Седумдесет милиони евра ќе им бидат распределени на сите 80 општини за изградба и санација на локални патишта и улици, како и на друга патна инфраструктура во единиците на локалната самоуправа. Со оваа директна помош Владата ќе овозможи сите општини да се стекнат со можност да добијат од 500.000 до 2 милиона евра, во зависност од проектот со кој ќе аплицираат.

Ангеловска: Мерката за субвенционирање за 3.500 денари во просек ги покачи платите на 119.500 вработени
01.03.2020

1 март 2020, Скопје - Во просек по 3.500 денари покачување на платите добија 119.500 вработени во јануари, како резултат на мерката за субвенционирање придонеси за покачување на платите, за која годинава во Буџетот има издвоено 2,4 милијарди денари, вели министерката за финансии Нина Ангеловска во интервју за bankarstvo.mk. Таа посочи дека целта на оваа мерка е да се помогнат фирмите да ги задржат квалитетните кадри, а воедно истакна дека приватниот сектор е тој кој треба да биде двигател на растот. Затоа преку мерки, но и долгорочни политики за зголемување на продуктивноста се поттикнува неговата конкурентност.

Преку грант од МСИП-проектот Илинден доби скејт-парк
29.02.2020

29 февруари 2020, Скопје - Со грант средства од 47,5 илјади евра преку Проектот за подобрување на општинските услуги МСИП, кој Министерството за финансии го спроведува со поддршка на Светска банка, општина Илинден доби нов скејт парк на површина од околу 500 метри квадрати.

Ангеловска на средба со бизнис-заедницата во Свети Николе: 6,7 милијарди денари во буџетот за поддршка на приватниот сектор
26.02.2020

26 февруари 2020, Свети Николе - Приватниот сектор е и треба да биде двигател на економскиот раст во земјава. Затоа економските политики се во насока на поддршка на развој на конкурентноста на приватниот сектор, на поддршка на извозот, инвестиции во нови технологии и подобрување на адекватноста на работната сила на пазарот на труд. Во буџетот за 2020 предвидени се 6,7 милијарди денари за мерки за поддршка на приватниот сектор, беше посочено на средбата на министерката за финансии Нина Ангеловска со бизнис заедницата во општина Свети Николе, на која присуствуваше и градоначалникот на општината Сашо Велковски.

Работна средба за подготовка за Европскиот квиз на парите: Значително зголемен интересот за финансиска едукација
25.02.2020

25 февруари 2020, Скопје - Нашата земја по вторпат е дел од Европскиот квиз на парите – еден од најзначајните меѓународни настани чија цел е финансиска едукација на младите од 13 до 15 години.  Активностите за успешно одржување на националното натпреварување веќе се во полн ек. Денес, во Народната банка се одржа работна средба со наставниците и професорите координатори од основните и средните училишта кои се пријавија за учество. На отворањето на настанот се обратија министерката за финансии Нина Ангеловска, гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска, заменик-министерката за образование и наука, Елизабета Наумовска и Маја Стевкова-Штериева, претседателка на Македонската банкарска асоцијација (МБА), којашто е и организатор на Европскиот квиз на парите во земјава.

Ангеловска од Самитот на ЕБОР: Развој на платформа за размена на добри искуства, политики и проекти меѓу земјите
25.02.2020

25 февруари 2020, Скопје - Да се развие платформа за споделување на знаење, каде што сите земји ќе можат да ги видат најдобрите практики од други земји. На овој начин земјите ќе можат да учат од најдобрите искуства, а владите да носат политики кои се засноваат на докази и претходно искуство. Ова било дискутирано на средбата помеѓу министерката за финансии Нина Ангеловска и ИКТ тимот на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) која се случила на маргините на Инвестицискиот самит на земјите од Западен Балкан во Лондон.

Pages