Вести

Ангеловска на панел на Годишните средби СБ-ММФ: За побрз економски раст - повеќе жени на раководни позиции
20.10.2019

20 октомври 2019, Вашингтон - Бројот на вработени мажи во Република Северна Македонија е повисок за над 150 илјади во однос на вработените жени, додека жените учествуваат со поголем процент во неактивното население. Само 2,6% од жените се работодавачи во земјава. Поактивното вклучување на жените во деловниот сектор и на раководни позиции, ќе придонесе за побрз економски раст и одржлив развој, истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на панелот од високо ниво “Паметна родова економија“, кој се одржува во рамки на Годишните средби на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд во Вашингтон.  

1
19.10.2019

19 октомври 2019, Вашингтон - Светска банка ќе даде поддршка од околу 120 милиони долари за финансирање на пет проекти со кои ќе се подобри локалната инфраструктурата, да се модернизира пензискиот сектор и земјоделството, ќе се подобри енергетската ефикасност на јавните институции и ќе се обезбеди пристап до висококвалитетни широкопојасни услуги. За ова стана збор на состанокот помеѓу делегацијата предводена од министерката за финансии Нина Ангеловска и гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска со заменик-претседателот на Светска банка (СБ) за Европа и Централна Азија Сирил Милер, со директорот на СБ за Западен Балкан Линда Ван Гелдер и со извршниот директор на Групацијата на СБ за Конституенцата во која е Р. Северна Македонија Кун Дејвитсе, за време на Годишните средби на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд кои се одржуваат во Вашингтон.

Ангеловска-МекДауел: ЕИБ ќе финансира околу 80 милиони евра за изградба на Пречистителна станица Скопје
18.10.2019

18 октомври 2019, Вашингтон - Со околу 80 милиони евра Европската инвестициска банка (ЕИБ) ќе влезе во финансирањето на Пречистителна станица за отпадни води Скопје. Од овие средства околу 10 милиони ќе бидат грант средства од ЕИБ. Со овој проект ќе се изгради и операционализира станица за третман на отпадни води, која ќе опслужува преку 650.000 жители од Скопје. Финансирањето на овој крупен инфраструктурен проект, како и неколку други идни проекти беа дискутирани на средбата помеѓу делегацијата предводена од министерката за финансии Нина Ангеловска и гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска со потпретседателот на ЕИБ Ендру МекДауел, за време на Годишните средби на групацијата Светска банка (СБ) и Меѓународен монетарен фонд (ММФ) кои се одржуваат во Вашингтон.

Ангеловска: ММФ два пати ја зголемува проекцијата за раст на македонската економија, во услови кога ја намалува оценката за глоб
18.10.2019

18 октомври 2019, Вашингтон - Во услови кога Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намалува проекцијата за глобалниот раст, по втор пат годинава ја зголемува проекцијата за растот на македонската економија. Ова значи дека  изгледите за растот на македонската економија се добри, а уште побитно е дека зборуваме за раст кој се должи на добри резултати во сите економски сектори, рече во интервју за Гласот на Америка, министерката за финансии Нина Ангеловска, која учествува на Годишните средби на Светска банка  и ММФ во Вашингтон.

Министерката за финансии и Гувернерката на Годишните средби на Светска банка и ММФ во Вашингтон
17.10.2019

17 октомври 2019, Вашингтон - Делегација предводена од министерката за финансии Нина Ангеловска и гувернерката на Народна банка Анита Ангеловска-Бежоска, учествува на редовните Годишни средби на групацијата на Светска банка (СБ) и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) кои се одржуваат до 20 октомври во Вашингтон.

Бизнисот доби од  Министерството за финансии онлајн-форма за иницијативи
15.10.2019

15 октомври 2019, Скопје - Министерството за финансии креираше онлајн-форма преку која стопанските комори, фирмите и други правни субјекти и организации ќе можат да даваат предлози за решавање на проблеми со кои се соочуваат, а се во надлежност на Министерството. Ова е реализација на ветувањето на министерката за финансии Нина Ангеловска што минатата недела им го даде на компаниите на средбата во Стопанската комора и е во насока на побрзо решавање на предизвиците со кои се соочува бизнисот и подобрување на бизнис окружувањето.

Елези:Одлична реализација  од нaд 65% на Проектот за подобрување на општински услуги
15.10.2019

15 октомври 2019, Скопје - Реализацијата на капиталните проекти преку Проектот за подобрување на општински услуги МСИП оди со одлична динамика, со реализација од над 65% годинава, истакна заменик министерката за финансии Ширет Елези на владината седница која се одржа вчера во Битола.

Ангеловска:Со сет мерки против нерегистрираната е-трговија
14.10.2019

14 октомври 2019, Скопје - Со конкретни мерки ќе се адресира сивата економија во е-трговијата. Со скенирање на пратките и технолошко поврзување на електронските продавници со Управата за јавни приходи, ќе се подобри контролата во  дигиталната трговија. Исто така, ќе се отвори е-платформа на која граѓаните ќе можат да ги пријавуваат сите оние кои вршат нерегистрирана е-трговија. Ова беа дел од заклучоците на работната средба во организација на Министерството за финансии и Асоцијацијата за е-трговија за сузбивање на сивата економија, на која присуствуваа министерката за финансии Нина Ангеловска, како и директорите на царинската, даночната управа и финансиската полиција - Ѓоко Танaсоски, Сања Лукаревска и Арафат Муареми, како и преставници на бизнис секторот.

Ангеловска:Единствено кога губи сивата економија, добиваат сите
13.10.2019

13 октомври 2019, Скопје - Сите мораат да имаат ист третман, а најважно во плаќањето на јавни давачки. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска во интервју за неделеникот “Фокус“ и посочи дека како министер за финансии ќе презема низа мерки за сузбивање на сивата економија.

Ангеловска-Галовеј: Склучување на билатерлен договор за партнерство за позитивниот тренд во трговската размена меѓу двете земји
12.10.2019

12 октомври 2019, Скопје - Економската соработка меѓу Република Северна Македонија и Велика Британија, новата реалност што ја диктира Брегзит и обезбедувањето поддршка за имплементирање на проектот за подобрување на фискалната одржливост, ефикасност и траспарентност на управувањето со јавни финансии беа главни теми на разговор на првата средба на министерката за финансии Нина Ангеловска и британската амбасадорка  Рејчел Галовеј. 

Pages