Вести

„Фич“ и „Стандард и Пурс“ го потврдија кредитниот рејтинг на земјава
16.05.2020

16 мај 2020, Скопје - Кредитните агенции „Фич“ и „Стандард и Пурс“  уште еднаш го потврдија кредитниот рејтинг на Република Северна Македонија. „Фич“ ја оценува земјава со ББ+, но сега со негативен изглед поради глобалната пандемија, додека „Стандард и Пурс“ со ББ- со стабилен изглед.

16 милиони долари од УСАИД за поголема економска конкурентност, антикорупција и иницијативи за млади
16.05.2020

16 мај, 2020 – Скопје –  Министерката за финансии, Нина Ангеловска и претставникот на Канцеларијата на УСАИД, Ерик Јановски потпишаа договор за 16 милиони долари поддршка за aктивности на централната и локалната власт за искористување и успешно управување со финансиските ресурси и спроведување механизми за отчетност, на Државната изборна комисија да спроведе слободни и фер избори и да го следи финансирањето и трошењето на политичките партии за време на изборите, на граѓанските организации да се вклучат конструктивно во јавните политики и практики за поголема отчетност и владеење на правото, на Министерството за образование и наука да промовира меѓуетничка кохезија и граѓанска култура кај децата и младите и на законската рамка за производство на обновлива енергија, за да помогне да се зголемат инвестициите во домашно производство на електрична енергија, да се намали зависноста од увоз на енергија и да се овозможи одржлив енергетски систем.

Донесен ребалансот на буџетот 2020:Обезбедени средства за мерки за ревитализација на економијата
15.05.2020

15 мај 2020, Скопје - Владата го донесе ребалансот на буџетот за 2020 година чија цел е да ги финансира мерките за надминување на последиците од Covid-19 кризата и да го забрза процесот на опоравување на економијата. Министерката за финансии Нина Ангеловска, која заедно со заменик-министерката за финансии Ширет Елези, го презентираше ребалансот, рече дека новите мерки и активности ќе бидат катализатор, забрзувач на процесите во периодот на опоравување, кој треба да започне во третото тримесечје, а да се интензивира во четвртото тримесечје.

Ангеловска: Новите мерки се дизајнирани да го поддржат македонското производство
14.05.2020

14 мај 2020, Скопје - Новиот сет мерки  e во насока да понуди стимулирање на приватната потрошувачка со акцент на домашната економија, домашната понуда, домашните компании. На тој начин, преку финансиска поддршка на граѓаните, ќе се поддржи и македонското производство, посочи министерката за финансии, Нина Ангеловска на гостувањето во емисијата „Економски магазин“.

Ангеловска на „Корона дијалози“: Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз економијата
13.05.2020

13 мај 2020, Скопје - Министерката за финансии Нина Ангеловска денеска ќе учествува во академските онлајн дијалози наречени „Корона дијалози“, на тема „Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз економијата“.

1
12.05.2020

12 мај 2020, Скопје - Министерката за финансии Нина Ангеловска оствари онлајн средба со амбасадорката на САД во земјава Кејт Брнз на која стана збор за актуелните случувања во економијата и справувањето со последиците од Covid-19, како и за идните иницијативи на САД за помош и поддршка на приватниот сектор и јакнењето на граѓанското општество.

Ангеловска: Мерката 14.500 по вработен веќе врати отпуштени работници на работа
09.05.2020

9 мај 2020, Скопје - Мерката 14.500 денари финансиска поддршка по вработен е добро дизајнирана и за неа се имаат пријавено околу 24.000 компании и околу 6.000 самостојни вршители на дејност. Во гостување на Tелевизија 24, министерката за финансии Нина Ангеловска рече дека е задоволна од одзивот на компаниите, како и дека има податоци дека изминатите неколку дена работодавците вратиле околу 500 вработени на работа за да ја користат мерката.

Ангеловска: Веќе 7.000 компании аплицирале за антикризните мерки
04.05.2020

4 мај 2020, Скопје - Околу 7.000 компании досега аплицирале за владините мерки, истакна денеска на прес-конференција министерката за финансии, Нина Ангеловска. Најголем интерес има за мерката за финансиска поддршка од 14.500 денари по вработен за која аплицирале околу 5000 компании досега, а исто така има интерес и за бескаматните кредити на Развојната банка, како и за ослободување од исплата на аконтации за данок на добивка.

Очекувањата по компоненти на бруто домашниот производ се дека извозната компонента ќе се намали за 16,8% на реална основа. Здрав
04.05.2020

4 мај 2020, Скопје - Наплатата на приходите во април е подобра за 1,4 милијарди денари од најоптимистичкото сценарио за реализација на приходите во услови на кризата предизвикана од коронавирусот. Наплатата на приходите од почетокот на годината е 4,9% пониска во однос на минатата година.  Основното сценарио на Министерството за финансии за економскиот резултат во 2020 година е забавување на економската активност за -3,4% со тоа што ефектите од кризата предизвикана од коронавирусот врз економијата се очекува да бидат најголеми во второто тримесечје, во третото се очекува забавување на контракцијата, додека во четвртото закрепнување на економијата и раст. Ова беше соопштено на прес-конференцијата на министерката за финансии, Нина Ангеловска и на заменик-министерката за финансии, Ширет Елези.

Обраќање на МФ Нина Ангеловска по повод Проекции за економскиот резултат во 2020 година и реализација на буџет во април 2020
04.05.2020

4 мај, 2020, Скопје - Во продолжение може да го прочитате обраќањето на министерката за финансии Нина Ангеловска на прес-конференција по повод Проекциите за економскиот резултат во 2020 година и реализацијата на Буџетот во април 2020:

Pages