Вести

17.10.2008

Во услови кога „кредитната суша“ постепено ја зафаќа и Македонија, односно приватните банки стануваат се' порезервирани за одобрување нови кредити,секој денар со кој располага државата (во случајов банка во државна сопственост) е значаен и мора да се стави во функција на стопанствотоЕдна од најсериозните последици од

16.10.2008

Македонските претпријатија сериозно ги чувствуваат последиците од намалената деловна активност на своите партнери од регионот и од Европа. За извозниците тоа значи намалено производство, ниски приходи и секако опасност за самите работници.

15.10.2008

Повоэрасните граѓани со носталгија се сеќаваат на старите симпатични црвени Лејланд автобуси, кои пред 15-на години крстареа ниэ главниот град на Македонија, давајќи му некаков посебен шарм.  Некои од овие автобуси, дури и ден денес вртат ниэ Скопје, иако фабриката која ги проиэведе веќе ја нема.

14.10.2008

Неодамна одобрените 700 милијарди долари финансиска поддршка за банкарскиот сектор, несомнено укажаа на решителноста за справување со првиот бран на финансиската криза.Обама сега се соочува со посериозен и подолготраен предизвик: решавање на проблемот на рецесија во услови кога сите фактори за раст на економијата

13.10.2008

Неделава фокусот на јавноста беше насочен кон Иэвештајот на Европската Комисија эа прогресот на Република Македонија во подготовките эа интеграција во ЕУ, со посебен акцент на исполнувањето на обврските во политичките и економските критериуми, како и способноста эа преэемање на обврските од членството во Унијата.

12.10.2008

Деновиве иэминуваат првите 100 дена од работата на новата Влада. Иако во суштина сто дена се прекраток период эа аналиэа на работата на една влада, симболично тие овоэможуваат да се повлече првата линија и да се добијат првите впечатоци эа функционирањето и работата на иэвршната власт.

11.10.2008

Веќе подолго време во македонската јавност се водат дебати околу оптималната стратегија за енергетскиот сектор во Република Македонија. Во сите тие дебати и анализи, користењето на енергија од нуклернен погон, е една од централните и најчесто анализирани теми.

10.10.2008

Главна тема на годинешното Собрание на ММФ и Светска банка кое се одржа оваа недела во Вашингтон, разбирливо беше финансиската криза. Настаните во  изминатава година јасно укажаа на големиот број на предизвици со кои се соочува глобалната економија.

09.10.2008

Деновиве светот пишува уште една историја. Овој пат не толку славна и не толку пријатна. Историја на една од најголемите финансиски кризи во светот.

08.10.2008

Буџетските средства за образованието се зголемени од 3,5 на 5,9 отсто од БДП, што е над просекот на земјите одЕУиОЕЦД. Значително е зголемен бројот на запишани студенти на државните универзитети, посебно на техничките и на информатичките науки

Pages