Вести

25.10.2008

Заштедите на граѓаните се сигурни во банките

25.10.2008

Ставрески за одразот на глобалната финансиска криза во Македонија:  Владата подготвена да реагира доколку има потреба

25.10.2008

Ставрески во Вашингтон лобира за натамошна поддршка на Македонија од Светската банка, Меѓународниот монетарен фонд и САД

24.10.2008

Македонија е првата земја во регионот која воведе биометриски пасоши со висок квалитет и лични карти за домашните државјани и за странците што престојуваат во нашата земја. Стандардите на овие документи се  меѓу најдобрите во Европа.

23.10.2008

Се чини дека во економскиот свет најмалку се учат лекциите од историјата. Евиденција за ова е историјата на бумови и крахови низ многубројните деловни циклуси. Тие се случуваат со векови. Причините и фазите низ кои минува циклусот, па и крајните последици се слични.

22.10.2008

Како земја-кандидат за ЕУ, Македонија заедно со соседните земји треба да почне да воведува заеднички царински и гранични канцеларии во кои на едно место се наоѓаат службени лица од двете земји.Ова е мерка што ќе влијае во насока на преполовување на времето за минување на границата, но и за подобрув

21.10.2008

Некои луѓе мислат дека човештвото треба да се ослободи од примена на нуклеарната енергија бидејќи е таа опасна. Другите мислат дека нуклеарната енергија е енергија на иднината и дека што побрзо мора да фатиме чекор со останатите земји. Како и да е, време е за сериозна јавна дебата и за сериозна одлука

20.10.2008

Постојаното стручно усовршување е клучно не само за конкурентност и подобрување на деловната активност на претпријатијата, туку и за подобро позиционирање на индивидуите на пазарот на труд.

19.10.2008

Среќавајќи се деновиве со граѓаните од Пинтија, Драчево и други населени места ширум Македонија, се присетив на маестралното дело на Хернандо де Сото "Мистеријата на капиталот", во кое тој дава одличен одговор на прашањето зошто во некои земји капитализмот е успешен, а во други не.

18.10.2008

Ниэ вековите, шумите имале исклучително големо економско-социјално эначење эа населението, во насока на надминување на тешките времиња по многубројните војни и криэи во овој регион. Историски гледано, нашиот долг кон шумите е огромен.

Pages