Вести

27.08.2009

Кратење на расходите меѓу 4 и 4,5 милијарди денари и проекција за растот на бруто домашниот производ за 2009 од минус 0,6, отсто, предвидува предлог ребалансот на буџетот

04.08.2009

Прибирањето на приходите во буџетот во јули покажуваат позитивни сигнали за закрепнување и првпат по неколку месеци буџетското салдо е во суфицит. Приходите се пониски за само

04.08.2009

На денешната аукција на државни хартии од вредност со девизна клаузула, беа понудени 1.500.000.000 денари за државни записи со камата од 5,5 отсто и рок на достасување

28.07.2009

Македонија доби зелено светло од Европската комисија (ЕК) за самостојно управување со средствата на третата компонента на ИПА фондовите која се однесува на регионалниот развој.

20.07.2009

Ребаланс на буџетот сепак ќе има

Државата сепак ќе ги скуси трошоците. Интензивно се подготвува ребаланс на буџетот. Конечната верзија на приходите и расходите на Владата ќе биде доставена на крајот на август.

20.07.2009

Нема девалвација ни од септември

Ако оцениме дека има потреба од формален аранжман со ММФ за да се задржи макроекономската стабилност ние нема да размислуваме. Значи, отворени ги држиме сите врати и сметам дека тоа е разумен пристап во вакви услови кога има светска економска криза

20.07.2009

Ребалансите на буџетот се вообичаена работа. Ќе има потреба од ребаланс, во текот на третиот квартал од годинава, меѓутоа, таа потреба не е од ургентен карактер. Моите проценки се дека нема потреба од толкав висок износ на намалување на расходите

20.07.2009
Ребаланс ќе има, ама не сега

01.07.2009

Министерството за финансии вчера изврши успешна емисија на еврообврзница на меѓународниот пазар на капитал во вредност од 175 милиони евра.

Pages