Вести

Ангеловска ќе биде промовирана за „Жена-амбасадор на дигитална трговија“ на годишното собрание на ОН
22.09.2019

22 септември 2019, Скопје - Министерката за финансии, Нина Ангеловска е една од седумте жени претприемачи во светот, избрана за „Жена амбасадор на е-трговијата“ од страна на Обединетите нации (ОН). Во рамки на 74-то Генерално собрание на ОН, кое се одржува од 23 до 28 септември во Њујорк, Ангеловска ќе биде промовирана како една од првите „жени амбасадори на е-трговија“. Станува збор за исклучително и уникатно признание кое го доделува телото на ОН за трговија, инвестиции и развој УНКТАД (Конференција на ОН за трговија и развој), во рамки на иницијативата „Е-трговија за сите“.

jvfk
20.09.2019

20 септември 2019 година, Скопје - „Имплементацијата на реформите од областите на раководната отчетност, стратешкото и финансиското планирање, финансиската инспекција и квалитетот на системите за внатрешна контрола во јавниот сектор претставуваат сериозен предизвик. Нашата земја интензивно ги спроведува реформите во овие области, со цел унапредување на системите за управување и контрола на јавните средства“, истакна заменик-министерката за финансии Ширет Елези на официјалното затворање на Петтата регионална конференција за јавна внатрешна финансиска контрола која се одржа во Скопје.

Потпишан договор со ЕБОР од 13 милиони евра за изградба на електронски систем на наплата долж Коридор VIII
20.09.2019

20 септември 2019, Скопје - Побрз транспорт, олеснет проток на возила без гужви во сообраќајот и електронски систем за наплата на патарини низ целата земја ќе обезбеди „Проектот за изградба и инсталација на електронски систем за наплата на патарини долж Коридорот VIII и автопатот Миладиновци - Штип“, за кој денеска се потпишаа договори за финансирање во Министерството за финансии. Договорите ги потпишаа министерката за финансии Нина Ангеловска, директорот на канцеларијата на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во земјава Анди Аранитаси и директорот на Јавното претпријатие за државни патишта (ЈПДП) Зоран Китанов, а на потпишувањето беше присутен и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

МФ Ангeловска: Со ребалансот повисоки плати во приватниот и јавниот сектор и поврат на ДДВ кај граѓаните
19.09.2019

19 септеври 2019, Скопје - Со Ребалансот 2019 се обезбедува поддршка за поголеми плати во приватниот и јавниот сектор, повеќе средства за активни мерки за вработување и средства за проектот МојДДВ, преку кој за помалку од три месеци на граѓаните ќе им биде извршен поврат на ДДВ. Алоцирање на средства онаму каде ќе има најголема ефикасност и каде може да се постигнат поголеми економски ефекти е целта на предложениот ребаланс на буџетот, истакна министерката за финансии Нина Ангеловска образлагајќи го истиот на собраниската Комисија за финансирање и буџет.

Генералниот директор на ОЛАФ повикува на интензивна активност за спречување измама
19.09.2019

 

19 септември 2019 година, Скопје - Предизвиците и можностите за спречување измама се на врвот на агендата на годинашната конференција за единиците на земјите кандидати и потенцијални кандидати за членство во ЕУ, за координација на борбата против измама, што се одржува од 18 до 20 септември.

Ангеловска - Брнз: САД континуирано вложуваат во просперитетот на македонскиот народ
17.09.2019

17 септември 2019, Скопје - Соединетите Американски Држави се 25 години вистински пријател на Република Северна Македонија, кој на дело ја покажува важноста на  градењето на мостови меѓу државите. И иако не се само бројките тие што ја покажуваат посветеноста на народот на САД на просперитот на партнерската држава на Балканот, тие се импресивни, рече министерката за финансии Нина Ангеловска на првата официјална средба со амбасадорката на Соединетите Американски Држави Кејт Мари Брнз.

МФ Ангеловска: Реформата на јавните финансии се интензивира
16.09.2019

16 септември 2019, Скопје - Реформата на јавните финансии се интензивира. До крајот на 2019 година се очекува да се финализира новиот Закон за буџетите. Ова беше истакнато денес на Четвртиот дијалог за реформи во управувањето со јавните финансии што се одржа во Министерството за финансии, со кој претседаваше министерката за финансии Нина Ангеловска.

мф
13.09.2019

13 септември 2019 година, Скопје - Автопатот Демир Капија - Смоквица, Смоквица - Гевгелија, Куманово - Миладиновци, железничката пруга Битола - Кременица, рехабилитација на 10 железнички станици, четири пречистителни станици, 110 км канализациска мрежа, опрема за трансфузиологија се само дел од 450-те капитални проекти со вкупна вредност од 557 милиони евра реализирани во рамки на ИПА 1 програмата. Со цел обезбедување одржливост на овие проекти денеска беше одржана Конференција на која експерти од Министерството за финансии пред градоначалниците и директорите на јавните претпријатија објаснуваа за предизвиците во поглед на одржливоста.

Средба Ангеловска - Мантованели: Светска банка продолжува да биде наш верен пријател на патот кон иновации и промени
12.09.2019

12 септември 2019 година, Скопје - „Во Светска банка гледаме долгорочен верен партнер. Благодарение на нив нашите деца учат во нови градинки, училишта, имаме нови патишта, водоводи. Бенефитите ги чувствуваат сите од земјоделците до наставниците и здравствените работници. Во изминатите 26 години создадовме верен пријател кој ни помагаше и ќе ни помага на патот кон промената кон која целиме. Затоа заедно ќе продолжиме да работиме со уште позасилено темпо со цел позитивни промени и иновации што ќе придонесе за подобрување на животниот стандард на сите граѓани“. Ова го истакна министерката за финансии Нина Ангеловска на првиот официјален состанок со директорот  на Канцеларијата на Светска банка, Марко Мантованели.

Елези во Собрание: 125 милиони евра од СБ за развојни политики за јавни финансии
11.09.2019

11 септември 2019 година, Скопје - 125 милиони евра за развојни политики за јавни финансии и конкурентност се обезбедуваат во рамки на новата Рамка за партнерство на Светска банка и Република Северна Македонија за периодот 2019-2023 година, а во рамки на областа Одржлив раст „Подобрување на одржливоста и градење на отпорност на шокови“. Денеска на Собрание заменик министерката, Ширет Елези, го образложи Предлогот Законот за задолжување на Република Северна Македонија кај Меѓународната банка за обнова и развој - Светска банка по Договорот за заем за развојни политики за јавни финансии и конкурентност.

Pages