Колумни

Doing Business, 28.09.2007
20.08.2008

Мојот комшија Павле отсекогаш сакаше да отвори сопствен бизнис. И отсекогаш го сакаше спортот. Во 2003, тој го напушти работното место, го продаде старото пежо и ги извади парите од штедната книшка во Стопанска банка.

Ало, министре!, 21.09.2007
19.08.2008

Секоја политичка автобиографија во последниве сто години почнува со објаснување зошто авторот се одлучил да влезе во политичкиот живот.

Трансфер на технологии, 14.09.2007
18.08.2008

Клуч на пазарното јакнење на компаниите претставува високата употребна вредност на производите и услугите и производството на нови производи со висока додадена вредност, при што целта е поквалитетно и поефтино производство.

Квалитет или коприви, 07.09.2007
17.08.2008

„Квалитетно е!“, рекоа пред десетина години едни политичари и некои „експерти за се'“ и спроведоа професионално некомпетентна, економски штетна и правно криминална приватизација. Приватизација, која направи илјадници луѓе да живеат несреќен живот.

Четири букви, една одлука и многу судбини, 31.08.2007
16.08.2008

Имам еден добар пријател кој е голем мераклија на "марки". Посебно е "хипнотизиран" од една што тој ја нарекува "со четири букви", или БОСС. Што и да е, да се купи нешто што ги има четирите букви од овој светски реномиран бренд.  Имам еден друг близок пријател, кој пак има поинаков стил.

Мотивација, 24.08.2008
15.08.2008

За да креираш нешто, мораш самиот да бидеш нешто

Johann Wolfgang von Goethe

 

Првите 365...и потоа, 17.08.2007
14.08.2008

Како се наближува крајот на првата година од работењето на владата, се зголемува и бројот на анализи, оценки и коментари за тоа што е постигнато и што не е постигнато од новиот состав.

Енергизирање на Македонија, 09.08.2007
13.08.2008

Дваесетина години по завршувањето на студената војна, многумина предвидуваа крај на биполарниот светски поредок и негова замена со унилатерализам во кој САД ќе имаат воена, политичка и економска супремација.

Сакаш да ја смениш перцепцијата?, 02.08.2007
12.08.2008

Тоа е барем едноставно. Смени ја реалноста.

 

Регулаторна гиљотина, 27.07.2007
11.08.2008

Единствениот спас од бирократијата е нејзината неефикасност
Еуген Ј. МкКарти
 

Pages