Колумни

Аргументи за и против, 15.02.2008
10.09.2008

Македонските производствени и трговски компании во оваа тешка ситуација эза граѓаните, покажаа висок степен на општествена свест.

8.100-та лага, 08.02.2008
09.09.2008

Конечно и СДСМ доби идеја. И тоа каква идеја. Страшна идеја! Да ги подигнеме платите, со минимална плата од 8.100 денари.

Бизнис-клима, 01.02.2008
08.09.2008

Основата на бизнисот е да имаш добра бизнис-идеја. Идеја која потоа се развива во одржлив бизнис-план. Успешната реализација на тој план води кон развој на бизнисот, остварување профит, отворање работни места и оплодување на капиталот.

Регионален и рурален раэвој, 25.01.2008
07.09.2008

Спокојно утро. Родителите ги носат своите деца во училиште и потоа заминуваат на работа.

Младите луѓе, 17.01.2008
06.09.2008

Неодамна, читајќи некои мудрости кои на залезот од животот ги напишале луѓе потонати во мир, го прочитав и следново: “... многу големи и судбоносни страсти од нашата младост почиваат на едноставно недоразбирање.

Леб и паричка, 11.01.2008
05.09.2008

Еден од најголемите црковни учители, Свети Василиј Велики, покрај по неговата мудрост,  познат е и по неговото човекољубие и добродетел особено кон сиромашните. Свесен за немаштијата и за сите невољи што таа го носи, тој на најсиромашните им давал леб.

Ожарени лица, 03.01.2008
04.09.2008

Како и многумина од вас, дома имам двајца пенэионери. Скромно го живеат секојдневието со 9.000 денари месечно, внимавајќи на секој денар каде и эошто го трошат. Најмногу эа основните егэистенцијални потреби, храна, лекови и по некое чоколадо эа внуката.

Доверба, 27.12.2007
03.09.2008

На почетокот од 90-тите години, на патот кон историската придобивка да имаме суверена и независна држава, имавме многу надеж и доверба. Но годините што следеа наместо остварување на очекувањата, донесоа бројни разочарувања.

Летоци во магла, 21.12.2007
02.09.2008

Во денешно време, енергетиката е клучен фактор на економскиот раэвој. Борбата эа превласт меѓу големите сили во современи услови се повеќе е борба эа превласт на енергетски план, било да станува эбор эа нафта, гас или други енергенси.

Земјоделски кредитен фонд, 14.12.2007
01.09.2008

Најзначајна новина за земјоделците е што новите кредити ќе бидат одобрени под исклучително поволни услови. Каматната стапка за крајните корисници за примарното земјоделско производство ќе изнесува само 4 отсто

Pages