Колумни

Преродбата продолжува, 02.05.2008
20.09.2008

ВМРО-ДПМНЕ нема да прифати промена на Уставот со цел промена на уставното име, ниту предлози што ќе ги нарушат македонскиот национален идентитет, нација и јазик.Нема да дозволиме какво било решение и компромис да бидат наметнати од политичари, влада или од парламентот без претходно да бидат консул

Крстопат и патокази, 18.04.2008
19.09.2008

Деновиве слушавме тези од разни душегрижници за македонството дека оваа влада во процесот на избори нема да има легитимитет да носи одлуки за преговорите за името и за евентуалниот договор.

Дрво на грчкиот парадокс (или „За Македонцките работи“), 11.04.2008
18.09.2008

Дрвото на парадоксот беше сосема обично дрво кое растело во нормални услови. Уметникот за да ја изрази парадоксалноста, го откорнал дрвото од корен, го превртел наопаку и го насадил со коренот во воздух, а стеблакот во земја.

Подобро образование, 04.04.2008
17.09.2008

Инвестициите во образованието се аполитични и тие не можат да дадат резултат на краток и среден рок, во вообичаениот политички циклус од четири години. Долгорочно, тоа се најдобрите можни инвестиции

Млеко, 28.03.2008
16.09.2008

Наместо млечни кризи што ги гледавме во минатото, со истурање на млекото по улиците поради монополот на битолската млекарница, во иднина ќе имаме млечна криза поради недостиг од млеко во однос на побарувачката за откуп од зајакнатата конкуренција.

Приказна за автоиндустријата, 21.03.2008
15.09.2008

Производството на „Џонсон контролс“ и „Џонсон Мети“ ќе го зголеми македонскиот БДП за околу 15-20 отсто. Нивниот влез во Македонија испраќа јасен сигнал до стотици фирми во светот кои се нивни снабдувачи, да се придружат.

Дрвото на нашето единство, 14. 03. 2008
14.09.2008

Дрвото како симбол на животот е присутно во речиси секоја култура. Садењето на ново дрво значи раѓање на нов живот. Уништувањето на едно дрво значи и уништување на еден живот. Со губењето на листовите на есен и со нивното повторно разлистување на пролет, дрвата симболизираат еден животен циклус.

Мали бизниси, 07.03.2008
13.09.2008

Развојот на малите и на средните претпријатија не може да биде препуштен единствено на индивидуалните иницијативи. Потребно е да се создадат системски услови за поттикнување на приватниот сектор и на претприемништвото.

Јавно-приватно партнерство, 29.02.2008
12.09.2008

Јавно-приватните партнерства (ЈПП) во многу земји се клучен инструмент за реализација на приоритетните инфраструктурни проекти.

Факти и „факти“, 22.02.2008
11.09.2008

Еден Марфиев закон вели: „Ако фактите се против тебе, негирај го законот. Ако законот е против тебе, негирај ги фактите. А ако и фактите и законот се против тебе, тогаш урлај до бесвест“.

Pages