Колумни

Предизвици, 17.10.2008
10.10.2008

Главна тема на годинешното Собрание на ММФ и Светска банка кое се одржа оваа недела во Вашингтон, разбирливо беше финансиската криза. Настаните во  изминатава година јасно укажаа на големиот број на предизвици со кои се соочува глобалната економија.

Светската финансиска кризa , 10.10.2008
09.10.2008

Деновиве светот пишува уште една историја. Овој пат не толку славна и не толку пријатна. Историја на една од најголемите финансиски кризи во светот.

Подостапно образование, 03.10.2008
08.10.2008

Буџетските средства за образованието се зголемени од 3,5 на 5,9 отсто од БДП, што е над просекот на земјите одЕУиОЕЦД. Значително е зголемен бројот на запишани студенти на државните универзитети, посебно на техничките и на информатичките науки

Кругот се шири, 26.09.2008
07.10.2008

Особено позитивно е што растот на БДП е резултат на сите сектори во економијата, а посебно на индустријата и градежништвото, кои остварија двоцифрени стапки на раст од 12,6 и 23,2 отсто

Детска приказна, 19.09.2008
06.10.2008

Од сопствениот пример, единствено поважно што им даваме на децата е - љубовта.

Љубовта кон нив, во крајна линија, значи се'. Таа значи дека им посветуваме доволно внимание и време. Дека се грижиме за нивното секојдневје, за нивниот живот

Најдобри во регионот, 12.09.2008
05.10.2008

За разлика од пред неколку години, кога бевме на опашката на сите ран-листи во регионот,

освен на таа за корупција, сега Македонија според условите за водење бизнис е најдоброрангирана од сите земји во Југоисточна Европа

Терапија, 05.09.2008
04.10.2008

Уверени сме дека со веќе преземените мерки, годишната инфлација во декември ќе се спушти на околу 6 отсто, а во 2009 година на 3 отсто до 4 отсто, што е прифатливо ниво за земја чија економија конвергира кон ЕУ. Секакви дополнителни рестриктивни мерки би биле давање антибиотици на здрав човек.

Две-три добри вести, 22.08.2008
03.10.2008

Според Народна банка, во првите пет месеци од годинава во Македонија влегле рекордни

По 136.986,30 евра на ден, 08.08.2008
02.10.2008

Секој нареден ден непотпишување на Законот за енергетика од страна на Бранко Црвенковски ја чини Македонија нови 136.986, 30 евра. Или 273 компјутери дневно за македонските ученици. Или....

Дијагноза на порастот, 25.07.2008
01.10.2008

Слабата заштита на сопственичките права ги одвраќа инвеститорите од вложувања, а високата цена на банкарските кредити ги одвраќа фирмите од позајмување пари.

Pages