Колумни

Центар за менаџери, 26.12.2008
20.10.2008

Постојаното стручно усовршување е клучно не само за конкурентност и подобрување на деловната активност на претпријатијата, туку и за подобро позиционирање на индивидуите на пазарот на труд.

Мистеријата на капиталот, 19.12.2008
19.10.2008

Среќавајќи се деновиве со граѓаните од Пинтија, Драчево и други населени места ширум Македонија, се присетив на маестралното дело на Хернандо де Сото "Мистеријата на капиталот", во кое тој дава одличен одговор на прашањето зошто во некои земји капитализмот е успешен, а во други не.

Македонски шуми, 12.12.2008
18.10.2008

Ниэ вековите, шумите имале исклучително големо економско-социјално эначење эа населението, во насока на надминување на тешките времиња по многубројните војни и криэи во овој регион. Историски гледано, нашиот долг кон шумите е огромен.

Развојна банка, 05.12.2008
17.10.2008

Во услови кога „кредитната суша“ постепено ја зафаќа и Македонија, односно приватните банки стануваат се' порезервирани за одобрување нови кредити,секој денар со кој располага државата (во случајов банка во државна сопственост) е значаен и мора да се стави во функција на стопанствотоЕдна од најсериозните последици од

Поддршка на стопанството, 28.11.2008
16.10.2008

Македонските претпријатија сериозно ги чувствуваат последиците од намалената деловна активност на своите партнери од регионот и од Европа. За извозниците тоа значи намалено производство, ниски приходи и секако опасност за самите работници.

Лејланд, 21.11.2008
15.10.2008

Повоэрасните граѓани со носталгија се сеќаваат на старите симпатични црвени Лејланд автобуси, кои пред 15-на години крстареа ниэ главниот град на Македонија, давајќи му некаков посебен шарм.  Некои од овие автобуси, дури и ден денес вртат ниэ Скопје, иако фабриката која ги проиэведе веќе ја нема.

Дилемата на Обама, 14.11.2008
14.10.2008

Неодамна одобрените 700 милијарди долари финансиска поддршка за банкарскиот сектор, несомнено укажаа на решителноста за справување со првиот бран на финансиската криза.Обама сега се соочува со посериозен и подолготраен предизвик: решавање на проблемот на рецесија во услови кога сите фактори за раст на економијата

Точка на дебатата, 07.10.2008
13.10.2008

Неделава фокусот на јавноста беше насочен кон Иэвештајот на Европската Комисија эа прогресот на Република Македонија во подготовките эа интеграција во ЕУ, со посебен акцент на исполнувањето на обврските во политичките и економските критериуми, како и способноста эа преэемање на обврските од членството во Унијата.

100 дена, 31.10.2008
12.10.2008

Деновиве иэминуваат првите 100 дена од работата на новата Влада. Иако во суштина сто дена се прекраток период эа аналиэа на работата на една влада, симболично тие овоэможуваат да се повлече првата линија и да се добијат првите впечатоци эа функционирањето и работата на иэвршната власт.

Белaне, 24.10.2008
11.10.2008

Веќе подолго време во македонската јавност се водат дебати околу оптималната стратегија за енергетскиот сектор во Република Македонија. Во сите тие дебати и анализи, користењето на енергија од нуклернен погон, е една од централните и најчесто анализирани теми.

Pages