Колумни

Инфраструктурни проекти 2009-2016, 06.03.2009
30.10.2008

Деновиве Владата ја објави Програмата эа Инфраструктурни Проекти за периодот 2009-2016 година. Со неа эа прв пат се пристапи кон долгорочно планирање на националните приоритети во инфраструктурата, кои се предвидени да се реализираат не само во мандатот на оваа влада, туку и идните влади.

Каде оди капиталиэмот?, 27.02.2009
29.10.2008

Светската економска криэа несомнено отвори бројни прашања эа тоа како дојде до неа, кои се причините, кои се последиците, како да се реагира во оваа ситуација итн.

Украина, 19.02.2009
28.10.2008

Деновиве со делегација од 20-на македонски бизнисмени и моите колеги Јанакиески и Бесими престојувавме во убавиот и со снег покриен Киев. Кога прв пат ја посетив Украина и Киев како апсолвент на Економскиот Факултет, имав точно 22 години, половина од мојата сегашна возраст.

РИА, 13.02.2009
27.10.2008

Од досегашните контакти со граѓаните и бизнисмените, многу често како проблем се посочува непредвидливоста на эаконската регулатива, односно промената на регулативата беэ претходни консултации со оние на кои таа се однесува.

Патна инфраструктура, 06.02.2009
26.10.2008

Актуелната светска економска криэа  се манифестира во многу дименэии и во многу сектори. Еден од најпогодените сектори од криэата е транспортниот, кој трпи последици од намалената светска трговија.

Условени социјални трансфери, 30.01.2009
25.10.2008

Условените парични трансфери (УПТ) се социјални програми эа давање на парична помош на сиромашните семејства или самохрани родители, под определени услови. Условите претежно се поврзани со обврска за примателите на паричната помош да ги насочат средствата во здравјето и образованието на нивните деца.

Визна либерализација, 23.01.2009
24.10.2008

Македонија е првата земја во регионот која воведе биометриски пасоши со висок квалитет и лични карти за домашните државјани и за странците што престојуваат во нашата земја. Стандардите на овие документи се  меѓу најдобрите во Европа.

Лалињата од 1636г.,16.01.2009
23.10.2008

Се чини дека во економскиот свет најмалку се учат лекциите од историјата. Евиденција за ова е историјата на бумови и крахови низ многубројните деловни циклуси. Тие се случуваат со векови. Причините и фазите низ кои минува циклусот, па и крајните последици се слични.

Гранични премини, 09.01.2009
22.10.2008

Како земја-кандидат за ЕУ, Македонија заедно со соседните земји треба да почне да воведува заеднички царински и гранични канцеларии во кои на едно место се наоѓаат службени лица од двете земји.Ова е мерка што ќе влијае во насока на преполовување на времето за минување на границата, но и за подобрув

Пелин или сила на илјада сонца?, 02.01.2009
21.10.2008

Некои луѓе мислат дека човештвото треба да се ослободи од примена на нуклеарната енергија бидејќи е таа опасна. Другите мислат дека нуклеарната енергија е енергија на иднината и дека што побрзо мора да фатиме чекор со останатите земји. Како и да е, време е за сериозна јавна дебата и за сериозна одлука

Pages