Говори

Обраќање Миноски на настан Финансиска едукација
11.05.2017

Управувањето со парите, е еднакво одговорна обврска како и управувањето со сопственото здравје или која било друга крупна одлука во животот.

Обраќање на МФ Миноски на 6th Research Conference Central Banking under Prolonged Global Uncertainty: The Latest Lessons while Searching for the “New Normal"
05.04.2017

Јубилејот 25 години независност на Народна банка на Република Македонија не заткенува во едни специфични услови за македонската економија. Поради тоа ја поздравувам иницијативата на Народна банка јубилејот да го одбележи со дискусија за лекциите кои ги научивме изминатиот период, кој навистина беше полн со предизвици.

Обраќање на МФ Миноски по повод посетата и презентација на фондација Херитиџ
22.02.2017

22.02.2017, Скопје - Би сакал да им посакам добредојде во Македонија на претставниците на фондацијата Херитиџ – Амбасадорот Тери Милер, директор на Центарот за трговија и економија во Херитиџ и Антони Ким менаџер за истражување во фондацијата.

Обраќање на МФ Миноски по повод отпочнување на Проект за подобрување на систем за водоснабдување во Гевгелија
15.02.2017

Денеска започнува еден важен проект за Гевгелија кој треба да го подобри квалитетот на животна над 15.000 граѓани во општината, или три четвртини од населението. Проектот за унапредување на водоводниот систем во Гевгелија ќе го подобри водоснабдувањето во градот и местата Мрзенци, Моин и Богородица, како и местата Селеми и Стојаково од општина Богданци.

Ден на штедење, говор МФ Миноски
31.10.2016

Би сакал да се заблагодарам на поканата и можноста овде, пред вас, да се обратам на свечената седница на која секоја година се истакнува значењето на Светскиот ден на штедењето.

Обраќање на МФ Миноски на доделување сертификати за внатрешни ревизори во јавниот сектор
25.10.2016

Дозволете ми да Ве поздравам и да Ви посакам добредојде на настанот организиран по повод завршувањето на проектот „Обука на внатрешни ревизори во јавниот сектор“, на кој ќе ги доделиме и меѓународните сертификати за внатрешни ревизори на учесниците кои ја поминаа обуката.

Обраќање на министерот за финансии Миноски на ТЕХНОМА 2016
18.10.2016

Особена чест и задоволство ми е да го отворам четириесет и вториот Меѓународен саем на металургија, електроника, енергетика, неметали, градежништво, обезбедување и заштита - ТЕХНОМА 2016.

Експозе на Буџет 2017, МФ Кирил Миноски
28.09.2016

Денес пред Вас е еден многу битен стратешки документ, чија намена е одржување на макроекономската стабилност и поттикнување на економската активност во текот на следната година.  Буџетот е само една од повеќето, но би напоменал многу значајна алатка во креирањето на економската политика.

Обраќање на МФ Кирил Миноски на Прв регионален форум “Со микрофинансирање до финансиска инклузија“
22.09.2016

Сакам да го поздравам одржувањето на првиот регионален форум за микрофинансирање, кој претставува одлична можност широката јавност поблиску да го запознае концептот кој во многу општества бил значаен двигател на економскиот и социјалниот развој и воедно да се запознае со регионалните искуства.

Прес-конференција на министерот за финансии Кирил Миноски по повод владиното усвојување на Буџетот за 2017
19.09.2016

Би сакал да Ве информирам дека на денешната седница, Владата на Република Македонија го донесе Предлог Буџетот за 2017 година и истиот во текот на наредниот ден ќе го достави до Собранието. Предлог Буџетот за 2017 година е развоен со рекордно ниво на капитални инвестиции, повисоки за дури 20% во споредба со оваа година.

Pages