Вести

За Владата и за бизнис заедницата 2013. добра економска година

Скопје, 27 декември 2013 (МИА) - Годината што изминува на економски план и за Владата и за бизнис заедницата е добра. Очекуваат и двете страни добрата соработка што се остварила досега да продолжи и следната година. Ова е констатацијата од денешната средба на премиерот Никола Груевски и членови на Владата со бизнисмени од Комората на Северозападна Македонија.

Stavreski: More intensive growth of industrial production next year

Skopje, 27th December 2013 (MIA) - Deputy Prime Minister and Minister of Finance, Zoran Stavreski expects growth of industrial production by the end of this year and even more intensive growth next year.

Stavreski expects greater support by the banks to the business sector

Skopje, 27th December 2013 (MIA) - Banks should more intensively participate in the economy growth and offer more credits to the business sector, Deputy Prime Minister and Minister of Finance, Zoran Stavreski believes.

Reconstructed Blace border crossing put to use

Skopje, 27th December 2013 (MIA) – Reconstructed Blace border crossing will provide for increased flow of passengers and goods and efficiency in the operations of the border-crossing authorities. The reconstruction, the completion of which was supported with financial assistance from the World Bank in the amount of EUR 1.8 million, encompassed increase in the number of lanes – four entry lanes instead of the previous two and three exit lanes instead of the previous two.

Ставрески: Поинтензивен раст на индустриското производство следната година

Скопје, 27 декември 2013 (МИА) – Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески очекува раст на индустриското производство до крајот на годината и уште поинтензивен раст следната година.

Ставрески очекува поголема поддршка од банките за стопанството

Скопје, 27 декември 2013 (МИА) - Банките треба поинтензивно да учествуваат во растот на економијата и да нудат повеќе кредити за стопанството, смета вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

Пуштен во употреба реконструираниот граничен премин Блаце

Скопје, 27 декември 2013 (МИА) – Зголемен проток на луѓе и стока и ефикасност во работењето на граничните служби ќе овозможи реконструираниот граничен премин Блаце со Република Косово. Со реконструкцијата, извршена со финансиска помош од Светска банка во износ од 1,8 милиони евра, зголемен е бројот на сообраќајни ленти од две на четири за влез и од две на три за излез.

One hundred thousand euros for lighting the regional road Mavrovo - Debar

Skopje, 24th December 2013 (MIA) - Ministry of Finance and the Municipality Mavrovo-Rostuse today signed Agreement for Financing the Project "Construction of Street Lighting of Two Sections of the Regional Road P-409 Mavrovo-Debar" in the amount of Denar 6,426,634. Funds have been provided through the Municipal Services Improvement Project MSIP, implemented by the Ministry of Finance together with the local authorities with financial support from the World Bank.

Сто илјади евра за осветлување на регионалниот пат Маврово-Дебар

Скопје, 24 декември 2013 (МИА) - Министерството за финансии и општина Маврово-Ростуше денеска потпишаа договор за финансирање на проектот „Изградба на улично осветлување на две секции од регионалниот пат П-409 Маврово-Дебар во вредност од 6.426.634 денари.

Stavreski: Courtyards will be again purchased at the price of EUR 1 per meter

Skopje, 22nd December 2013 (MIA) - Government reached decision to accept the proposal of the Ministry of Finance about extending the deadline for purchase of courtyard lots at the price of EUR 1 per square meter. This was pointed out by Deputy Prime Minister and Minister of Finance, Zoran Stavreski answering journalist’s question on Sunday.

Subscribe to RSS - Вести