Selected

Ангеловска: Над 187.000 домашни платежни картички се активни, 11 милиони евра досега вбризгани во стопанството преку граѓаните

Ангеловска: Над 187.000 домашни платежни картички се активни, 11 милиони евра досега вбризгани во стопанството преку граѓаните

10 јули 2020, Скопје - Преку 187.000 домашни платежни картички се веќе активни и граѓаните со нив веќе направиле над 660.000 трансакции и потрошиле 10,7 милиони евра за домашни производи и услуги, вели во својата фејсбук објава министерката за финансии Нина Ангеловска.

Ангеловска: Изработивме анализа и препораки за зголемување на бројот на безготовинските плаќања во ЕЛС

Ангеловска: Изработивме анализа и препораки за зголемување на бројот на безготовинските плаќања во ЕЛС

10 јули 2020, Скопје - Зголемување на бројот на општини кои ќе воведат ПОС терминал, зголемување на бројот на услуги кои може да се плаќаат со картичка и стимулирање на безготовинските плаќања со вградување на провизијата на трансакција во цената на услугата. Ова се препораките врз основа на анализата која Министерството за финансии ја направило за безготовинско плаќање и ја доставило до Влада, пишува министерката за финансии Нина Ангеловска на нејзиниот фејсбук профил. Како што наведува Ангеловска од 66 општини од спроведената анализа 41 имаат ПОС терминали.

Ангеловска со видео отчет за сработеното во изминатите 10 месеци

Ангеловска со видео отчет за сработеното во изминатите 10 месеци

9 јули 2020, Скопје - Ангеловска дојде на функцијата министер за финансии пред 10 месеци. Во видеото кое го објави денес на својот Фејсбук профил во кое дава ретроспектива на дел од сработеното, вели дека почнале со многу силно темпо, а КОВИД-19 кризата донела уште посилно темпо и турбулентен период.

Government at a Glance: Western Balkans 2020 - Republic of North Macedonia is regional frontrunner in terms of business-friendly environment

Government at a Glance: Western Balkans 2020 - Republic of North Macedonia is regional frontrunner in terms of business-friendly

8th July 2020, Skopje – Republic of North Macedonia is regional frontrunner in terms of business-friendly environment and faces less fiscal risks compared to the other countries. These are the main points for our country in OECD’s Government at a Glance: Western Balkans 2020. The Report states that the country is regional leader in ensuring favorable business environment and outperforms OECD and OECD-EU averages.

Извештај на ОЕЦД за Западен Балкан: Република Северна Македонија со најдобра бизнис-клима во регионот

Извештај на ОЕЦД за Западен Балкан: Република Северна Македонија со најдобра бизнис-клима во регионот

8 јули 2020, Скопје - Република Северна Македонија има најповолна бизнис-клима во регионот, а исто така има и помалку фискални ризици во однос на другите земји. Ова се главните поенти за нашата земја во извештајот на ОЕЦД за земјите од Западен Балкан („Government at a glance: Western Balkans 2020“). Во извештајот се нотира дека земјава е регионален лидер во обезбедување поволна бизнис-клима и има подобри резултати во однос на просекот на земјите на ОЕЦД и од просекот на земјите на ОЕЦД коишто се членки на ЕУ.

Поради обезбедена ликвидност, во јули само една аукција на ДХВ

Поради обезбедена ликвидност, во јули само една аукција на ДХВ

7 јули 2020, Скопје - Во насока на водење на прудентна политика на јавен долг и поради обезбедена тековна ликвидност, аукцијата на државни хартии од вредност која според Календарот на аукции беше предвидена за денес нема да се реализира.

МојДДВ #МојаНаграда: 15 граѓани кои скенирале сметки во април, мај и јуни, добија по 100.000 денари

МојДДВ #МојаНаграда: 15 граѓани кои скенирале сметки во април, мај и јуни, добија по 100.000 денари

5 јули 2020 година, Скопје - Извлечени се 15-те најсреќни добитници на награда од по 100 илјади денари, а кои скенирале сметки во текот на април, мај и јуни.

Валентина Ѓуроска, Нацо Запров, Јуле Тасевска Марков, Наталија Грчева, Сузана Антовска, Слаѓана Јовческа, Виолета Георгиева, Славица Димоска, Сузана Димитрова, Ивица Јаначков, Наталија Велиновска, Влатко Масалковски, Мухамед Мамуди, Јасмина Каранфиловска и Ванчо Ѓорѓевски се граѓаните кои беа извлечени во саботата, во вечерниот термин на Канал 5 ТВ.

МФ изработи прирачник „Купувам домашно“ со објаснување што се спаѓа во домашни производи

МФ изработи прирачник „Купувам домашно“ со објаснување што се спаѓа во домашни производи

4 јули 2020, Скопје - Со цел стимулирање на купување домашни производи, а со тоа и поддршка на македонското стопанство во услови на COVID-19 кризата, домашната платежна картичка е наменета исклучиво за македонски производи и услуги, додека повратот на ДДВ преку МојДДВ за македонски производи е покачен од 15% на 20%. За да се информира јавноста што се спаѓа под „македонски производи“, Министерството за финансии изработи прирачник „Купувам домашно“ со 16 често поставувани прашања.

High VAT refund to companies: EUR 206 million in the first half of the year despite COVID-19 crisis

High VAT refund to companies: EUR 206 million in the first half of the year despite COVID-19 crisis

3rd July 2020, Skopje - VAT in the amount of Denar 12.7 billion or EUR 206.5 million was refunded to the companies in the first half of 2020, being by 6% or by Denar 660 million more compared to last year. This is the highest VAT refund for the respective period in the past years, which is significant taking into account the COVID-19 crisis.

Висок поврат на ДДВ за фирмите: 206 милиони евра во првото полугодие и покрај кризата од КОВИД-19

Висок поврат на ДДВ за фирмите: 206 милиони евра во првото полугодие и покрај кризата од КОВИД-19

3 јули 2020, Скопје - Во првото полугодие од 2020 година извршен е поврат на ДДВ кон фирмите од 12,7 милијарди денари или 206,5 милиони евра, што е за 6% повеќе во однос на лани или за 660 милиони денари повеќе. Ова е највисок поврат на ДДВ за овој период во однос на изминатите години, што е значајно особено ако се земе предвид кризата предизвикана од КОВИД-19.

Subscribe to RSS - Selected