Вести

МФ ги објави Дополнетиот Предлог Буџет 2018 и Фискалната стратегија 2018-2020
15.12.2017

14 Декември 2017, Скопје - Министерството за финансии, на својата веб-страна ги објави Дополнетиот Предлог Буџет за 2018 година и Фискалната стратегија 2018-2020 година.

Дополнетиот Предлог буџет на Владата на Република Македонија, можете да го најдете на веб страната на Министерството за финансии на следниот линк: Дополнет Предлог буџет на Р.Македонија

МФ Тевдовски со свое обраќање на министерската конференција во Париз
14.12.2017

14 Декември 2017, Париз - Министерот за финансии Драган Тевдовски присуствуваше на министерска конференција во Париз на тема: „Доброто јавно управување -сервис за граѓаните и бизнисите“. Тој се обрати на панел дискусијата -„Како јавното управување може да направи разлика која придонесува за долготраен економски развој?“. 

Обраќање на МФ Драган Тевдовски на министерската конференција во Париз, Франција
14.12.2017

14 Декември 2017, Париз- Министерот за Финансии се обрати на министерската конференција на тема „Доброто јавно управување - сервис за граѓаните и бизнисите“ . Тој се обрати на панел дискусијата -„Како јавното управување може да направи разлика која придонесува за долготраен економски развој?“ Во продолжение е неговото обраќање:

Почитувани присутни,

почитувани колеги министри,

Резултати од одржаната аукција на државни хартии од вредност
12.12.2017

12 Декември 2017, Скопје-Министерството за финансии на одржаната аукцијата издаде државни хартии од вредност во износ од 325 милиони денари (5,3 милиони евра).

Станува збор за 6-месечни државни записи со девизна клаузула во износ од 265,0 милиони денари со камата од 1,45% и 3-годишни државни обврзници без девизна клаузула (Re-opening) во износ од 60,0 милиони денари со камата од 2,35%.

Искористувањето на средствата од ИПА е значаен приоритет за Владата
11.12.2017

11 декември 2017, Скопје - Денеска, во организација на “Отворено општество“ и “Евротинк“ се одржа презентација на студијата Управување со Инструментот за претпристапна помош – практики и предизвици.

Министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски, истакна дека целта е да се подобри функционирањето на ИПА структурите во согласност со правилата и препораките на Европската Унија во насока на зајакнување на меѓуинституционалната координација и поголема транспарентност и отчетност на сите вклучени чинители во процесот.

Средба на владина делегација од Македонија со највисоки претставници на Светска банка во Софија
07.12.2017

6 декември 2017, Софија - Владина делегација предводена од министерот за финансии, д-р Драган Тевдовски и заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, попладнето во Софија се сретнаа со Кристалина Георгиева, главна извршна директорка на Светска банка, придружувана од Сирил Милер, потпретседател на Светска банка за регионот на Европа и Централна Азија и Линда Ван Гелдер, регионална директорка на СБ за Западен Балкан.

јубилеј “25 години германско-македонска соработка“
06.12.2017

6 декември 2017, Скопје - Вечерва во МОБ, министерот за финансии Драган Тевдовски заедно со Неговата Екселенција, амбасадорот на Сојузна Република Германија, Томас Герберих, германските партнери, институции и фондации застапени во Македонија и претставници на Владата, го прослави јубилејот „25 години германско-македонска соработка“, во организација на Германската амбасада во Скопје.

06.12.2017

6 декември 2017, Скопје - Вечерва, во МОБ, министерот за финансии, Драган Тевдовски заедно со неговата екселенција, амбасадор на Сојузна Република Македонија, Томас Герберих, германските партнери, институции и фондации застапени во Македонија и претставници на Владата, го прослави јубилејот „25 години германско-македонска соработка“, во организација на германската амбасада во Скопје. Во прoдолжение е обраќањето на министерот:

Ваша екселенцијо, амбасадор на Сојузна Република Германија, г – дин, Томас Герберих

Ваши екселенции,

Поедноставување на процедурите за плаќање на ПДД
06.12.2017

6 декември 2017, Скопје - Денеска се одржа завршна конференција на проектот финансиран од ЕУ, “Поедноставување на процедурите за пријавување и плаќање на персонален данок на доход за даночни обврзници – физички лица“.

 

 

Резултати од одржаната аукција на државни хартии од вредност
05.12.2017

5 декември 2017, Скопје - Министерството за финансии на аукцијата одржана на 5.12.2017 година издаде државни хартии од вредност во износ од 1,679 милијарди денари (27,3 милиони евра).

Pages