Вести


Ставрески: Сите ќе бидат задоволни од измените на Законот за работни односи

Скопје, 22 јули 2014 (МИА) - На работниците во Македонија им се дава право на избор да одлучат дали нормално ќе се пензионираат или да го продолжат својот работен век за една, две или три години. Тоа го овозможуваат измените на Законот за работни односи што Владата ги донесе на денешната седница.

Ставрески: Постигнавме историски најниска камата за еврообврзницата

Скопје, 18 јули 2014 (МИА) – Со издавањето на последната трета евробврзница вредна 500 милиони евра Македонија постигна историски најниска каматна стапка од 3,97 проценти, истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески на денешната прес-конференција.

Република Македонија ја издаде третата еврообврзница

17 јули 2014 - Република Македонија на меѓународниот пазар на капитал денес издаде еврообврзница на износ од 500 милиони евра со рок на достасување од 7 години, односно јули 2021 година.

Намалување на каматните стапки за субвенциониран станбен кредит

Скопје, 15 јули 2014 (МИА) - Собранието на Република Македонија попладнево ги донесе измените на Законот за субвенционирање станбен кредит со кои се намалуваат каматните стапки за граѓаните.


Каматната стапка од 4,99 проценти се намалува на 3,95 проценти за првите три години од отплатата на кредитот и од 5,5 проценти на 4,44 проценти за четвртата и петата година за моделот кај кој се субвенционира дел од месечниот ануитет.

Од понeделник разговори за потенцијално издавање еврообврзница

Скопје, 11 јули 2014 (МИА) - Претставници од Министерството за финансии и Народна банка на РМ од понеделник ќе имаат средби со инвеститори во неколку европски градови по повод потенцијално издавање еврообврзница од страна на Република Македонија.

Ставрески: Намалените стапки на ДДВ поддршка на стандардот на граѓаните

Скопје, 10 јули 2014 (МИА) - Собранието на Република Македонија денес во рамки на осмата седница ја утврди потребата за носење на измените и дополнувањата на Законот за додадена вредност, со кои се предвидува намалување на стапката на данокот на додадена вредност (ДДВ) од 18 на 5 проценти за бебешките производи, училишниот прибор, сточната храна и адитивите за добиточна храна и жив добиток.

Ставрески: Капиталните расходи во 2013 година за 6,5 проценти повисоки од 2012 година

Скопје, 10 јули 2014 (МИА) - Капиталните расходи како најразвојна компонента на Буџетот во 2013 година беа реализирани во износ од 16 милијарди 611 милиони денари, што претставува зголемување од 6,5 проценти во однос на 2012 година, истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во образложението на Завршната сметка за Буџетот за 2013 година која денес беше усвоена во Собранието на Република Македонија.