Вести

Тевдовски: Активно работиме на проект за поврзување на домашни и странски фирми
16.10.2017

16 октомври 2017, Скопје - Транспарентниот и чесен пристап на Владата, како и приближувањето кон НАТО ќе донесе дополнителни странски инвестиции во земјава. Активно се работи на проект за поврзување домашни и странски компании од автомобилската индустрија, со што ќе се обезбеди повеќе работа и за домашните фирми. Ова во интервју за Гласот на Америка го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски, кој учествува на Годишните средби на ММФ и Светска банка во Вашингтон.

МФ: Веќе е почната исплатата на повисока минимална плата во јавниот сектор
10.10.2017

10 октомври 2017, Скопје - Во насока на точно информирање на јавноста, Министерството за финансии истакнува дека ќе ги почитува законите и прописите во однос на исплатата на минималната плата во јавниот сектор. Исплатите на минималната плата се вршат согласно законските решенија и доставените барања од буџетските корисници.

МФ Тевдовски на средба со италијанскиот амбасадор во Македонија Карло Ромео
04.10.2017

4 октомври 2017, Скопје - Министерот за финансии Драган Тевдовски денес се сретна со амбасадорот на Италија во Македонија, Карло Ромео.

Резултати од одржаната аукција на државни хартии од вредност
03.10.2017

3 октомври 2017, Скопје - Министерството за финансии на денешната аукција издаде државни хартии од вредност во износ од 4.444,24 милиони денари (72,26 милиони евра).

Средба на МФ Тевдовски со првиот цариник на Хрватска Човиќ
03.10.2017

3 октомври 2017, Скопје – Денеска, тимот на Министерството за финансии и Царинската управа, предводен од министерот за финансии Драган Тевдовски и директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, оствари средба со директорот на Царинската управа и помошник-министер за финансии на Хрватска, Хрвоје Човиќ и претставници на хрватската царина.

Мисијата на Светска банка задоволна од транспарентноста и соработката со институциите
29.09.2017

29 септември 2017, Скопје - Светска банка имаше мисија во Македонија од 25 до 29 септември, во рамки на која со тимот на Министерството за финансии и други ресорни министерства беа одржани низа дискусии околу политиките во областите што ќе бидат опфатени со новиот Преглед на јавни финансии (Public Finance Review), кој ќе се изработува во текот на наредната година.

Интервју на МФ Тевдовски за Топ Тема
29.09.2017

29 септември 2017, Скопје - За само три месеци направивме акционен план со кој се поставуваат контурите на јавните финансии, рамка за тоа што очекуваме да се направи следните четири години - министерот за финансии Драган Тевдовски во интервју за Топ тема, во кое говори за начинот на кој се водат политиките за управување со буџетот и јавниот долг

Министерот Тевдовски со обраќање на „Erste Investors’ Breakfast”
28.09.2017

28 септември 2017, Скопје - Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска учествуваше на конференцијата „Erste Investors’ Breakfast“, која се одржува петта година по ред во организација на Ерсте банка и Шпаркасе банка Македонија.

Министерството за финансии врати 491 милион денари по основ на претходно издадени државни обврзници
27.09.2017

27 септември 2017, Скопје - Министерството за финансии, денеска по основ на доспеани петгодишни државни обврзници издадени во 2012 година, отплати вкупно 491 милион денари.

19.09.2017

19 септември 2017, Скопје - Денеска во Министерството за финансии е организирана јавна дебата за Програмата за реформи и за управување со јавни финансии 2018-2021 на која учествуваа преставници на меѓународните финансиски институции, невладините организации и експертската јавност. Во продолжение е воведниот говор на министерот за финансии Драган Тевдовски:

Pages