Миноски: Нови 72 милионa евра за малите и средните бизниси

Миноски: Нови 72 милиони евра за малите и средните бизниси

Вашингтон, 23 април 2017 (МИА) - Нови 72 милионa евра за евтини кредити за малите и средните претпријатија преку Европска банка за обнова и развој, најави министерот за финансии Кирил Миноски, кој учествува на Пролетните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка во Вашингтон.

Станува збор за програма на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која се однесува на поддршка на земјите од Западен Балкан, во вкупен износ од 360 милиони евра, од кои Македонија има право на користење 20 отсто од Фондот.

ММФ и Светска банка: Македонската економија е стабилна и покрај политичката криза

ММФ и Светска банка: Македонската економија е стабилна и покрај политичката криза

Скопје, 22 април 2017 (МИА) - Македонската економија е стабилна и покрај сите предизвици на политичката криза, оценуваат Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка.

На Пролетните средби во Вашингтон, на кои учествува и македонската делегација предводена од министерот за финансии Кирил Миноски, е посочено дека македонската економија годинава ќе оствари раст од околу 3 проценти.

Јубилеј „25 години Народна банка на РМ“

Јубилеј „25 години Народна банка на РМ“

Скопје, 5 април 2017 (МИА) -  „Во последните 20 години успеавме да одржиме ценовна стабилност, со инфлација од 2 проценти во просек, стабилен девизен курс и здрав банкарски систем кој преживеа многу стрес-тестови во реално време.“

Ова го истакна гувернерот на Народна банка на Република Македонија, Димитар Богов, обраќајќи се на конференцијата што НБРМ ја организира по повод 25-години монетарна самостојност. 

МФ демант: Се манипулира со долгот, реални податоци на нашата веб-страница

МФ демант: Се манипулира со долгот, реални податоци на нашата веб-страна

30 март 2017, Скопје - Министерството за финансии ја демантира информацијата што ја пренесуваат некои од медиумите од една интернет страница дека долгот на државата надминал 5 милијарди евра. Демантираме и дека податоците што ги наведуваат се земени од веб-страницата на Министерството за финансии, како што се повикува сајтот. Податоците за јавен долг се јавно достапни на веб-страницата на Министерството за финансии и секој може да ги провери.

Зајакнување на капацитетите за борба против перење пари со поддршка од ЕК и СЕ

Зајакнување на капацитетите за борба против перење пари со поддршка од ЕК и СЕ

Скопје, 27 февруари 2017 (МИА) - Република Македонија ќе ги зајакнува капацитетите на вклучените институции во борбата против економскиот криминал, перењето пари и финансирањето тероризам. Проектот во вредност од 1.350 милиони евра, кој почнува денеска, е финансиски поддржан од Европската комисија и Советот на Европа, а главен носител е Управата за финансиско разузнавање.

Херитиџ: Напредокот на Македонија за 10 години невиден досега

Херитиџ:Напредокот на Македонија за 10 години невиден досега

Скопје, 22 февруари 2017 (МИА) - Рангирањето на Македонија на 31 место на индексот на економски слободи на фондацијата Херитиџ, и напредокот за 10 поени во само десет години е феноменален и нешто што не сум го видел на друго место. Треба да се гордеете со тоа, порача амбасадорот Тери Милер, директор за трговија и економија на оваа фондација на денешната презентација на извештајот во Скопје.

Миноски: Економскиот раст досега е над владината проекција

Миноски: Економскиот раст досега е над владината проекција

27 декември 2016, Скопје, ТВ Нова - Доколку се анализираат параметрите од првите три квартали, ние континуирано имаме стапки на раст што се движат некаде над 2,5 отсто. Во просек за првите три квартали, просечната вредност на економскиот раст е 2,7%, изјави денеска министерот за финансии Кирил Миноски.

Миноски потенцираше дека и покрај пречките, растот ја надминал владината проекција за овој период.

Министерот Миноски на средби со бизнисмени од Пелагонија

Министерот Миновски на средби со бизнисмени од Пелагонија

Битола, 7 декември 2016 (МИА) - Министерот за финансии Кирил Миноски денеска во Битола оствари средби со менаџери на успешни компании од Пелагонискиот регион, со што, според него, се остварува определбата на Владата да се стимулира развојот на приватниот сектор и да се поттикнува дијалогот меѓу јавниот и приватниот сектор.

Миноски: Извезуваме двојно повеќе од 2006 година, а производите се пософистицирани

Миноски: Извезуваме двојно повеќе од 2006, а производите се пософистицирани

Кичево, 6 декември 2016 (МИА) - Последниве десет години извозот е двојно зголемен. Ако во 2006 година изнесуваше под две милијарди евра, во 2015 година изнесува над 4 милијарди евра, со тенденција оваа година да се надмине таа бројка, истакна министерот за финансии Кирил Миноски на средба со претставници од Стопанската комора во Кичево.

Миноски: Даноците денес три пати пониски од пред 10 години

Миноски: Даноците денес три пати пониски од пред 10 години

Кичево, 6 декември 2016 (МИА) - Стопанствениците денес плаќаат трипати пониски даноци во споредба од пред десет години. Ако ефективната даночна стапка во 2006 година изнесувала 43,5 отсто согласно пресметките на Светска банка, според извештајот Дуинг бизнис, сега таа изнесува 13 отсто или трипати помалку.

Ова го истакна министерот за финансии Кирил Миноски на средба со претставници од Стопанската комора во Кичево.

Pages

Subscribe to Министерство за финансии RSS