Selected

Завршен настан по повод твининг проектот „Понатамошна хармонизација со ЕУ во областа на осигурување и зголемување на пазарните операции“

Завршен настан на твининг проектот “Понатамошна хармонизација со ЕУ во областа на осигурување и зголемување на пазарни операции”

17 ноември 2017, Скопје - Во насока на понатамошно усогласување со законодавството на ЕУ во областа на осигурувањето и зголемувањето на пазарните операции, Министерството за финансии во соработка со Агенцијата за супервизија на осигурување и Меѓународната ибероамериканска фондација во изминатиот 21 месец работеше на твининг проект за што денеска имаше завршен настан.

Објавен Граѓански буџет 2018

Објавен Граѓански буџет 2018

16 ноември 2017, Скопје - Министерството за финансии продолжува со определбата буџетот и податоците во него да ги направи поблиски до граѓаните, затоа изработи Граѓански буџет 2018. Граѓанскиот буџет не е замена за деталниот буџет на државата, туку претставува приказ преку кој секој граѓанин во рок од пет минути може да ги дознае плановите за управување со јавните финансии.

Владата го усвои Предлог-буџетот за 2018 година

Владата го усвои Предлог буџетот за 2018

10 ноември 2017, Скопје - Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во придружба на заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, министерот за финансии, Драган Тевдовски и советникот за финансии, Ванчо Узунов, денеска го презентираше Предлог-буџетот за 2018 година кој Владата го доставува до Собранието на Република Македонија на понатамошно дебатирање и усвојување. Во своето обраќање, премиерот Заев истакна:

Tevdovski presented the 2018 Draft Budget to the businessmen

Tevdovski presented the 2018 Draft Budget to the businessmen

Skopje, 6th November 2017, - We are doing everything we can so as to make the public spending transparent, since this will put a pressure on spending the funds properly, Minister Dragan Tevdovski said to the businessmen during the event held in the Economic Chamber of Macedonia. During the past 4 months, the IMF and the World Bank acknowledged that we made significant steps as regards the transparency, he pointed out.

Доделени наградите за конкурсот по повод Светски ден на штедење

http://www.finance.gov.mk/mk/node/6790

6 ноември 2017, Скопје - Денеска во Министерството за финансии беа доделени наградите за конкурсот по повод Светскиот ден на штедење. На конкурсот учествуваа над 780 деца, кои испратија ликовни и литературни творби на тема штедење и осигурување.

Tевдовски пред стопанствениците го презентираше Предлог - буџетот за 2018

Јавен настан со бизнис заедницата за Предлог-буџетот за 2018

6 ноември 2017, Скопје - Правиме сè да ја отвориме транспарентноста на јавните трошења затоа што таа ќе прави притисок да се трошат парите како што треба, истакна министерот Драган Тевдовски на настан пред стопанствениците во Стопанска комора на Македонија. И ММФ и Светска банка по четири - пет месеци признаваат дека имаме сериозни чекори во транспарентноста, напомена тој.

2018 Draft Budget presented to citizens associations, businessmen, unions and journalists

2018 Draft Budget presented to citizens associations, businessmen, unions and journalists

2 November 2017, Skopje - For the first time, Ministry of Finance involves the civil society, the unions and the businessmen in the budget adoption process. Today, a public debate was hold in the Ministry of Finance, during which the 2018 Draft Budget was presented.

Предлог-буџетот за 2018 година претставен пред граѓанските здруженија, стопанствениците, синдикатите и новинаритe

Предлог-буџетот за 2018 година претставен пред граѓанските здруженија, стопанствениците, синдикатите и новинаритe

2 ноември 2017 Скопје - За првпат Министерството за финансии ги вклучува граѓанскиот сектор, синдикатите и стопанствениците во процесот на донесување на Буџетот. Денеска во Министерството за финансии беше одржана јавна дебата на која беше претставен Предлог-буџетот за 2018 година.

„Зајакнување на среднорочното буџетирање за ефикасно управување со јавните финансии“

 „Зајакнување на среднорочното буџетирање за ефикасно управување со јавните финансии“

1 ноември 2017, Скопје - Во насока на унапредување на буџетскиот процес со зајакнување на среднорочното буџетско планирање, Министерството за финансии соработуваше со Финскиот институт за јавен менаџмент на твининг проектот „Зајакнување на среднорочното буџетирање за ефикасно управување со јавните финансии“.

Subscribe to RSS - Selected